آنالیز بازارهای صادراتی
پس از بررسی عوامل کلان در کشورهای اولیه که موردنظر شرکت قرار داشتند، باید چند کشور بهعنوان اولویتهای بالاتر برای ورود انتخاب شوند. بهعبارتدیگر خروجی گام نخست، باید چند کشور مستعد برای ورود به بازار آن باشد. برای بررسی شرایط بازار کشورها در صادرات باید عوامل زیر را در نظر گرفت:
شرایط اقتصادی:
اقتصاد بهصورت خطی حرکت نمیکند بلکه حرکتی سینوسی دارد. بهعبارتدیگر شرایط اقتصادی کشورها با پستیوبلندی روبرو میشود. طبیعی است شرایط اقتصادی بر عملکرد کسبوکارها تأثیر میگذارد. لذا لازم است کسبوکارها قبل از ورود به بازار جدید، بدانند که اقتصاد در چه شرایطی به سر میبرد. بهطورکلی یک دوره کامل اقتصادی شامل 4 مرحله است: شکل 5-4 دوره اقتصادی
1- رکود اقتصادی :
در دوران رکود نشانههای بد شدن شرایط اقتصادی بهمرور روشن میشود و درصورتیکه دولت نتواند آنها را مهار کند، رکود بیشتر شده و درنهایت به بحران تبدیل میشود. دوران زمان مناسبی برای سرمایهگذاری و ورود به بازارهای جدید نیست، چراکه رکود موجب کاهش تقاضای کل میشود و درزمانی که شرکت قصد بهرهبرداری از سرمایهگذاری را دارد، مشتری کافی برای محصولات جدید وجود ندارد. لذا شرکتها باید توجه داشته باشند که نباید در زمان رکود وارد بازارهای جدید بشوند.
2- بحران اقتصادی:
در صورت طولانی شدن رکود و عدم توانایی دولت در مهار آن، اقتصاد وارد بحران میشود. در این دوران بسیاری از کسبوکارها ورشکست شده و کارگران و کارفرمایان زیادی درآمد خود را از دست میدهند. به همین دلیل مصرف و تقاضای کل بهشدت کاهش مییابد. طبیعی است در این دوران سرمایهگذاری و برنامهریزی برای ورود به بازار جدید منطقی نیست. البته باید توجه داشت نرخ بهره و هزینه نیروی کار در این دوران بسیار پایین است به این معنی که هزینه تولید در آن کشور پایین است از طرفی تقاضا بسیار محدود بوده و ورود شرکتهای خارجی منطقی نیست. حتی ممکن است دولتها نسبت به واردات در این دوران دید منفی داشته باشند و تلاش کنند از تولیدات داخلی خود حمایت نمایند.
3- بهبود اقتصادی :
بحران اقتصادی بالاخره پایان خواهد یافت. زمانی که وضعیت اقتصادی رو به بهبود گذاشت، بهمرور تقاضا افزایش یافته و شرکتها میتوانند محصولات خود را راحتتر به فروش برسانند. این دوران بهترین زمانبرای شروع یک سرمایهگذاری جدید است. طبیعی است از زمان تصمیمگیری برای سرمایهگذاری جدید تا زمان بهرهبرداری، فاصله زمانی بسته به نوع سرمایهگذاری، وجود خواهد داشت. درصورتیکه کسبوکار بهموقع عمل کند میتواند در زمان رونق، از سرمایهگذاریهای خود بهرهبرداری نماید. کسبوکارها بهتر است در این زمان وارد بازار جدید شوند تا در زمان رونق بیشترین استفاده را برده و وضعیت خود را در بازار تثبیت نمایند.
4- رونق اقتصادی : بهترین دوران اقتصادی، دوران رونق است. در این دوره تقاضا در بالاترین سطح بوده و فروش کسبوکارها حداکثر است. در دوره رونق معمولاً کسبوکارهای مختلف بودجه بازاریابی خود را افزایش میدهند و کسبوکارهای جدید متولد میشوند. افزایش تقاضا فرصت خوبی برای ورود فعالان خارجی نیز هست. بهعبارتدیگر دوره رونق برای ورود به بازار، زمان مناسبی است چراکه به دلیل بالا بودن تقاضا احتمال موفقیت محصول یا خدمت افزایش مییابد. بااینوجود دوره رونق باوجود بالاتر بودن تقاضا نسبت به دوره بهبود، رقابت نیز شدیدتر است.
حجم یا میزان تقاضا:
یکی از حیاتیترین موضوعات در هنگام انتخاب یک بازار، بررسی میزان تقاضا است. اساساً تقاضا یکی از مفاهیم اساسی در بازاریابی است. منظور از تقاضا در ادبیات بازاریابی، درخواست همراه باقدرت خرید است.
تقاضا= خواسته + قدرت خرید
تخمین میزان تقاضا، پایه تمامی برنامههای بازاریابی اجراشده در بازار خواهد بود. معمولاً سازمانهای دولتی مانند بانک مرکزی کشورها و نهادهای مرتبط با امر بازرگانی مانند وزارتخانهها، اقدام به ارائه گزارشاتی در این خصوص مینمایند. در این گزارشات میزان تولید داخلی و واردات از یک محصول مشخص ارائه میشود و یا میزان تقاضا در صنایع گوناگون به تفکیک ارائه شود. مشخص است که تقاضای بالا میتواند یک عامل مهم در جذابیت بازار باشد.
موضوع دیگر در بررسی میزان تقاضا، روند تقاضای چند سال اخیر در کشور مربوطه است. صعودی، نزولی و یا ثابت بودن این روند میتواند یک عامل مهم برای انتخاب بازار هدف باشد. اصولاً بازاری که تقاضا برای آن رو به نزول است، گزینه مناسبی برای ورود نیست. در بازارهای نزولی، رقابت شدید میشود، کسبوکارهای ضعیف حذف میشوند و شرکتهای بزرگ و اصلی بهمرور تضعیف میشوند. در مقابل بازارهایی که تقاضا در آنها رو به رشد است، بازارهای جذابی بهحساب میآیند. فضا برای تصاحب سهم بازار در این بازارها معمولاً بهتر است. به هر شکل توجه به روند تقاضا میتواند دید خوبی به شرکتهای متقاضی ورود به بازار نماید.
پیشبینی وضعیت اقتصادی کوتاهمدت و بلندمدت کشور:
هرچند توجه به روند تقاضای گذشته میتواند تا حدودی به پیشبینی شرایط آتی کمک نماید، لکن برای آگاهی از وضعیت آینده اقتصاد و بازارهای مختلف یک کشور میتوان به گزارشات اقتصادی منابع معتبر بینالمللی و داخلی نیز توجه کرد. این منابع با بررسی و تحلیل شرایط داخلی و بینالمللی کشورها، اقدام به پیشبینی شاخصهای اصلی کشورها مینمایند. معمولاً این گزارشات بر اساس دادههای ارائهشده نهادهای رسمی داخل کشورها است. بااینوجود کسبوکارها میتوانند اطلاعات و تحلیلهای روشنگری را از طریق این نهادهای بینالمللی بدست آورند. معمولاً این گزارشات بهراحتی از طریق سایتهای این نهادها در اختیار عموم قرار میگیرد.
گرایش مردم به کالاهای خارجی:
موضوع دیگری که باید موردتوجه قرار گیرد، گرایش مردم به استفاده از محصول خارجی است. همچنین دیدگاه مردم نسبت به کشورهای خارجی نیز باید موردتوجه قرار گیرد. برای مثال ممکن است مردم یک کشور بنا به دلایل مختلف نسبت به محصولات یک کشور دیدگاه منفی داشته باشند.
برای دریافت یک ایده اولیه از گرایش مردم یک کشور به کالای خارجی میتوان از گزارشهای گمرکات کشورها در خصوص میزان واردات محصول موردنظر استفاده نمود. در این گزارشات معمولاً میزان واردات هر محصول به تفکیک کشورهای مبدأ ارائهشده است. درصورتیکه میزان واردات نسبت به میزان تقاضا، حجم قابلتوجهی را داشته باشد، میتوان نتیجه گرفت مصرفکنندگان با استفاده از محصولات خارجی مشکلی ندارند.
بررسی سودآوری شرکتهای مشابه:
عامل دیگری که میتواند به شرکتها برای تصمیم به ورود به یک بازار بینالملل جدید کمک کند، بررسی میزان سودآوری سایر شرکتهای مشابه در آن بازار است. البته دستیابی به ارقام دقیق ممکن است برای شرکتهایی که در خارج از بورس و نهادهای تأمین مالی به فعالیت میپردازند سخت باشد. در این شرایط میتوان به روند رشد این شرکتها توجه کرد. برای مثال برآورد تعداد کارکنان، فروش، سطح پوشش، و ... میتواند نشانهای از میزان سودآوری یک شرکت باشد. بااینحال بهتر است شرکت در این زمینه دقت بیشتری به خرج داده و اطلاعات دقیقی بدست آورد. چراکه میزان سود، فروش، و ساختار مالی شرکتهای مشابه میتواند تأثیر زیادی در تصمیمگیری برای ورود به یک بازار جدید بینالمللی داشته باشد.
مطالب مشابه:
------------------------------------------------------------
- شبکه های صادراتی چه شبکه هایی هستند؟
------------------------------------------------------------
ویدئوهای بیشتر ببینید. 09031142938
محصول پیشنهادی با این مطلب:
دیدگاه ها